tisdag 12 maj 2015

Designtänk för vackra planteringar


Färgprakt i Göteborg Botaniska trädgård


Det finns designknep som är bra att ha med sig när man ska planera en trädgård och rabatter. Som alltid börjar man med att titta på platsen och dess förutsättningar. Rätt växt på rätt plats gör trädgårdslivet enklare, men man kan också förändra och skapa önskade förutsättningar om man har en speciell växt man drömmer om.  Men då krävs lite mer arbete. Likaså får man fundera på vad som passar husets färg och stil? När det är gjort är det dags för själva utformningen av rabatterna. 

Det är smart att efterlikna naturen


Om man tittar på naturen med sina olika nivåer i växtlighet, så har man naturens egen design som man kan efterlikna. Där finns t.ex. ingen bar jord!  I våra egna trädgårdar tar vi hjälp av växter som täcker marken, dvs. marktäckare.

   
Några bra marktäckare är Flocknävan som är tacksam med vackert bladverk och snabbväxande. Trivs i både skugga och sol. Jättedaggkåpa är en snygg kantväxt mot sten och en bra vävarväxt och trivs nästan överallt. Sedum är bra för ett torrt och soligt läge. Plantera gärna tätare än anvisat c/c, som betyder rekommenderat planteringsavstånd från en växts centrum till nästa växts centrum. Det görs för att hindra ogräs, hålla fukten i jorden och få det mer lättskött. När det sen har växt till sig, kan man dela och plantera om växterna. 

Vacker plantering med oregelbundna fält perenner som flyter in i varandra


Gör rejäla rabatter, minst en meter i bred. Använd få olika iögonfallande växter, annars blir det lätt ett för plottrigt intryck. Några utropstecken som bryter av skapar intresse. Plantera i grupper, minst 3 av samma växt och tänk fält som går in i varandra. Repetition av grupperna ger rytm och skapar en fin helhet. 


    

Lägg inte all fokus på blomningen. Jobba med växters olika bladverk, både i form och färg. Det ger ett mervärde när det inte blommar.

När det gäller färgval så blir det bäst om man håller sig till några få färger, man kan välja att använda sig av färger som ligger nära varandra i färgcirkeln eller så jobbar man med kontraster. Färger som går ton i ton ger en mer harmonisk känsla.


   

Använd gärna andra element i planteringarna för en mer personlig touch. 

Kanske kan en vacker urna passa in? Eller om rabatten är bred kan det bli både snyggt och praktiskt med några trampstenar.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar